lördag, januari 21, 2006

Aptitretare

Jag är utvecklingsoptimist och teknikoptimist. Jag tror att utvecklingen går frammåt även om det ofta går så långsamt att det inte märks och jag tror att det finns tekniska lösningar på de flesta problem även om det inte finns någon garanti för att vi kommer att hitta dem i tid.
Jag tror inte att vi behöver mer hjärta i världen. Jag tror att vi behöver mer hjärna. Ett hjärta kan hata lika väl som älska. Endast tillsammans kan de finna både ett mål och en väg.

Jag har kommenterat ett inlägg av Framtidstanken förut och här kommer ett till. Erik Starck verkar ha en intressant visionär förmåga. Inlägget heter "2000-talet summerat". Citat är italic, mina kommentarer i rak stil.

Oljan kommer att ta slut. För att ersättas av andra energikällor.

"Ta slut" är lite klumpigt formulerat. Minskande tillgång kommer att leda till ökande priser och en gradvis övergång från oljeberoende till nånting annat. Pga mänsklig dumhet och strukturell tröghet så kan detta bli mer smärtsamt än det skulle behöva vara.

Hela jorden blir en demokrati och en gemensam handelsplats. Nationalstatens roll tunnas ut. Regioner och kluster blir viktigare. Städerna blir de nya knutpunkterna.

Denna process har hållt på i hundratals år och går fortfarande ganska långsamt. Vissa människor är alltid mera kosmopoliter medan andra alltid är mera av lokalpatrioter.

Totala sinnesupplevelser - känslan av att vara där - kommer att kunna skickas via nätet. Och sparas ned på en hårddisk.

Förr eller senare kommer antagligen något sånt att bli möjligt. Då börjar vi närma oss en verkligt virtuell verklighet.

Vi kommer att medvetet och målinriktat börja påverka - kontrollera - klimatet på global nivå för att förhindra eller dämpa effekterna av ökning eller sänkning av temperaturen och andra naturfenomen.

Det är bara att hoppas att det är möjligt. Annars kan det bli bråttom att kolonisera rymden.

Vi kommer att leva till 150. Eller ännu längre. Om vi vill.

Åtminstone några av oss. Tills vidare dör 100 000 om dagen av svält och lätt botbara sjukdomar.

Människor kommer att bosätta sig på Månen och Mars. Äntligen.

Det här århundratet? Kanske. Det känns lite 1900-tal att nödvändigtvis vilja kollonisera andra världar så fort som möjligt. Det kostar väldigt mycket och ger inte så mycket alls på ett bra tag.

Man kommer som vanlig konsument att kunna köpa en apparat som det går att skapa nya livsformer med hemma på skrivbordet. Vårt immunsystem blir mjukvara.

En av de mer radikala och filosofiska förutsägelserna.

Maskiner kommer att uppnå mänsklig problemlösningsförmåga, och utvecklas vidare bortom denna.

Men kommer de att uppnå mänsklig problemformuleringsförmåga?

Genetisk "doping" kommer att bli vardagsmat och påverka alla delar av samhället.

Jo, antagligen. Detta kan ske ganska snart och få ganska stora konsekvenser inom redan inom överskådlig framtid.

Maskiner kommer att kunna bygga allt som en människa kan bygga. Fast bättre och snabbare. Automatiseringen når sitt klimax.

Så vad händer med lönearbetet?

Kött (proteiner) kommer att odlas fram till bråkdelen av kostnaden av idag och ge billig, god och näringsrik mat åt alla.

Visst, men växtproteiner kan redan idag ge billig, god och näringsrik mat åt alla.

Robotar små som virus kommer att kunna användas för att konstruera nya föremål. Dessa nano- maskiner instrueras med information som kan skickas via nätet och kopieras lika enkelt som en mp3-låt.

Vilket nödvändiggör ett totalt övervakningssamhälle. Det finns flera vägar som leder fram till detta öde.

På grund av ovanstående är de stora politiska samhällsfrågorna helt andra än under 1900-talet.

Självklart. Det gemensamma är att politik alltid handlar om makt.

Jag skulle vara lite försiktigare och säga att detta troligen kommer att hända inom 200 år, inte inom 94 år. Framförallt vissa av förutsägelserna tror jag kan dröja. Den som lever får se.

Andra bloggar om
framtiden

Etiketter:

1 Comments:

At januari 24, 2006, Blogger Erik Starck said...

Hej!

[om nationalstaten och regionerna]
"Vissa människor är alltid mera kosmopoliter medan andra alltid är mera av lokalpatrioter."

Ja, fast vad människor identifierar sig som är inte samma sak som hur stater organiseras.

[om långt liv]
"Tills vidare dör 100 000 om dagen av svält och lätt botbara sjukdomar."

Ja, fast siffran sjunker. En sådan siffra kan självklart aldrig sjunka snabbt nog, men det har definitivt blivit bättre.

[om människor på månen och mars]
"Det kostar väldigt mycket och ger inte så mycket alls på ett bra tag."

Sant, men glöm inte den simplaste anledningen av alla: turism. Jag tror man ska tänka "Las Vegas på månen" inte "rymdbas alpha" när det gäller att människan tar sig ut i rymden. Både Virgin Space och X-Prize drivs av nöjesindustrin (inte uteslutande, men dock).

[om automatiseringen]
"Så vad händer med lönearbetet?"

Är det människans lott att stå vid ett löpande band? Är det de enda jobb som finns? Självklart inte. Det finns saker en maskin inte kan ersätta eller automatisera: upplevelser (se rymdturism ovan), känslomässiga kopplingar till andra människor, humor, hälsa, empati. Vägen dit går via tjänstesamhället, där individer säljer tjänster till andra individer.

T.ex. lägger medelamerikanen $26'000 på sitt bröllop för att få en så minnesvärd upplevelse som möjligt:
http://framtidstanken.com/?p=332
Sådant går inte att automatisera. Dessa pengar läggs nästan uteslutande på tjänster: catering, band som spelar, fotograf, skräddare etc. I Sverige är sådana tjänster alldeles för dyra tack vare vårt skattetryck.

[om matproduktion]
"Visst, men växtproteiner kan redan idag ge billig, god och näringsrik mat åt alla."

Sant. Och en viktig poäng vad gäller svälten som återstår: det är inte brist på vatten eller mat i världen. Det är logistiken och infrastrukturen som inte fungerar. Det är därför svälten nästan uteslutande sker i ofria diktaturer.

[om nanorobotar]
"Vilket nödvändiggör ett totalt övervakningssamhälle. Det finns flera vägar som leder fram till detta öde."

Nja, vet inte om nanorobotar har direkt med övervakning att göra men vad gäller övervakningssamhället, tänk på att den person som sitter överst har flest ögon på sig. Det transparenta samhället är syster till Big Brother-samhället.


Mvh Erik S.
framtidstanken.com

 

Skicka en kommentar

<< Home